Het niveau dat door moderne atleten behaald wordt, lijken misschien ongelooflijk voor atleten die een halve eeuw geleden hebben opgetreden. Indrukwekkende spiermassa, ideale vormen, ongelooflijke kracht – dit alles wordt gegeven in een moeilijke strijd in de gym en in de eerste plaats met jezelf. Maar elk organisme heeft zijn limieten, vastgelegd door de natuur. Alleen door deze limieten te overwinnen, kun je ongekende hoogtes bereiken. Anabole steroïden, die zowel professionele- en amateur atleten vandaag kunnen kopen, helpen bij deze moeilijke strijd met genetica en fysiologie.

Tegenwoordig bevat de groep anabole steroïden stoffen die op dezelfde manier werken als testosteron en dihydrotestosteron (hormonen die worden geproduceerd door de klieren van het mannelijk lichaam). Deze medicijnen verhogen de snelheid van eiwitsynthese, wat snelle spierhypertrofie veroorzaakt. Dankzij deze opmerkelijke eigenschap, “anabolisme” genoemd, zijn steroïden tegenwoordig zo populair geworden bij bodybuilding.

De meeste anabole steroïden komen uit de sportgeneeskunde. Geslachtshormonen werden voor het eerst geïsoleerd aan het einde van de 19e eeuw en al halverwege de jaren 30 van de 20e eeuw begonnen ze het kunstmatig synthetiseren. De eerste keer dat een steroïde gebruikt werd, was niet voor een behandeling. In 1938 werd geregistreerd dat dit gebruikt was om betere sportresultaten te behalen. Tegenwoordig is de productie van sportsteroïden een goed ontwikkelde wereldwijde industrie die honderden soorten medicijnen produceert voor verschillende doeleinden.

Anabolen “werken” niet zoals peptidehormonen. Na inname transporteren steroïde moleculen zich met bloed door het hele lichaam en werken ze samen met de cellen van het spierweefsel, de hersenen en de endocriene klieren. Het activeren van androgeenreceptoren van de cellen leidt ertoe dat stimulerende signalen alle delen van de cel binnenkomen, de intensieve synthese van verschillende nucleïnezuren en de intensieve vorming van eiwitmoleculen stimuleren.

Hieronder de effecten van deze medicijnen kort samengevat:

Verhoogde snelheid van eiwitsynthese;
Sneller herstel na inspanning;
Neutralisatie van katabole hormonen zoals cortisol;
Verminderde productie van vetcellen ten gunste van spierontwikkeling;
Een versnelling van het metabolisme en als gevolg daarvan een snelle afbraak van vetweefsel.

Maak een onderscheid tussen anabole en androgene effecten door het nemen van steroïden. Het anabole effect is een duidelijke groei van spiermassa (5-8 kg per maand), uithoudingsvermogen, kracht, verbetering van de bloedcirculatie, versterking van botten, gewrichten en ligamenten, waardoor het vetpercentage in het lichaam wordt verlaagd. Deze verschijnselen zijn zeker positief.
Het androgene effect van steroïden is nauwelijks positief te noemen, omdat het onder meer masculinisatie en virilisatie bij vrouwen, atrofie van de testikels en prostaat en haargroei op het lichaam omvat. Het is met het androgene effect van steroïden dat als bijwerkingen geassocieerd word, tegenwoordig worden er medicijnen gebruikt voor postcyclustherapie.

Ik zou willen verduidelijken dat het gebruik van steroïde medicijnen geen garantie is voor een snelle transformatie in een topatleet. Bodybuilding, powerlifting, gewichtheffen, ondanks een belangrijke doorbraak in de farmacologie, blijven nog steeds disciplines waarin de hoofdrol wordt gespeeld door zware systematische training, goede voeding en regime. Medicijnen kunnen alleen helpen om snel het beoogde doel te bereiken.